Zwangerschap

Zwangerschap

Zwangerschap - zwangere vrouw met bloemen
Zwangerschap - zwangere vrouw

Eerst en vooral een hele dikke proficiat met de zwangerschap!

Wanneer de zwangerschapstest een positief resultaat geeft, kan je beginnen uitkijken naar de komst van je kindje. Ook als je al opgevolgd wordt door jouw gyneacoloog en/of huisarts, kan de vroedvrouw al tijdens je zwangerschap een grote meerwaarde betekenen.

De verwachting van je kindje is vaak het begin van een intense periode met heel veel dromen, plannen en vragen. Een periode waarbij ik je als vroedvrouw graag wil bijstaan en ondersteunen met de gepaste informatie en adviezen op maat. Ik neem hierbij ook heel graag de tijd om een luisterend oor te zijn voor al jouw vragen en bezorgdheden. Op deze manier krijg je een duidelijker beeld van wat je van je zwangerschap kan verwachten zodat je met zelfvertrouwen keuzes kan maken waar jij achter staat.

Vanaf het moment dat de zwangerschapstest positief is, kan je reeds beroep doen op mij. Samen bekijken we waar je noden en verwachtingen liggen en hoe de begeleiding tijdens de zwangerschap en nadien verder zal verlopen.

In het totaal heb je per zwangerschap recht op 12 terugbetaalde sessies bij een vroedvrouw voor prenatale begeleiding.

Kennismakingsgesprek (optioneel)

Wens je eerst graag kennis te maken en uitleg te krijgen over mijn werking, dan kunnen we samen een kennismakingsgesprek inplannen, zonder verdere verplichtingen. Voor meer informatie, zie tarieven.

Intakegesprek & medische controle

Tijdens dit intakegesprek verwelkom ik je graag, maken we kennis en stel ik een uitgebreid elektronisch medisch dossier op. Aansluitend hoort bij dit eerste gesprek ook een medische controle. Onder andere volgende check-ups komen aan bod:

  • Controle harttoontjes baby
  • Opvolging gewicht
  • Opvolging bloeddruk
  • Urinecontrole
  • Meting groei buik om de groei op te volgen van de baby
  • Ligging baby
Zwangerschap - medische controle

Naast de medische controle blijft er uiteraard ook veel ruimte voor al je vragen en bezorgdheden!

Voor dit gesprek mag je ongeveer 1 uur uittrekken. Je moederboekje en een klevertje van de mutualiteit mag je alvast meebrengen. Het huisbezoek zelf wordt door je mutualiteit betaald. Voor de opmaak van het digitaal dossier wordt een éénmalige kost aangerekend. Voor meer informatie, zie tarieven.

Vervolgcontroles

Na het intakegesprek plannen we de verdere tussentijdse zwangerschapscontroles in naar jullie voorkeur. Ook hierbij hoort telkens een medische controle en trekken we tijd uit voor een deugddoend gesprek waarbij al je vragen op maat worden beantwoord. De vervolgcontrole wordt door je mutualiteit betaald. Voor meer informatie, zie tarieven.

Privé infosessie

Zwangerschap - ontwikkelingsfases & vervolgcontroles

Als toekomstige ouder zit je waarschijnlijk met heel veel vragen omtrent de zwangerschap, de geboorte van je baby en de nazorg. Tegenwoordig krijgen we heel wat informatie voorgeschoteld via Dokter Google, social media en goed bedoeld (maar soms tegenstrijdig) advies van behulpzame familie en vrienden. Daardoor kan het echter moeilijk zijn om eenduidige antwoorden te krijgen op je vragen. Ik help je heel graag door op een verhelderende manier voor duidelijkheid te zorgen. We kunnen samen een afspraak inplannen op een rustig moment voor een privéles die kan gaan over specifieke onderwerpen zoals voorbereiding arbeid en bevalling, voorbereiding borstvoeding, voorbereiding ziekenhuisverblijf, kraamperiode

Zo’n sessie duurt ongeveer 1 uur en kan doorgaan met partner erbij of alleen. Zo’n infosessie kan je ook samen met de intake of een vervolgcontrole inplannen. De kost wordt deels betaald door je mutualiteit. Voor meer informatie, zie tarieven.

In de toekomst ga ik ook workshops in groep organiseren waar deze thema’s ook aan bod komen. Later meer informatie hierrond.

Wanneer het anders verloopt

Soms kan het leven plots een andere weg inslaan en verlies je datgene waar je zo naar verlangd en op gehoopt hebt. Wanneer een zwangerschap fout afloopt, kan je ook behoefte hebben aan een luisterend oor. Als je er nood aan hebt, kan ik ook tijdens deze periode er voor jou zijn met alle steun en begeleiding die je op dat moment nodig hebt, en zoeken we samen naar de beste opvolging.