Kraamperiode

Kraamperiode

Kraamperiode - tweeling baby's

Eindelijk is je kindje er! Een hele dikke proficiat gewenst!

De komst van jullie kleine spruit is meestal de start van een intense periode en vergt vaak een hele aanpassing op allerlei vlakken. Tegenwoordig wordt het ziekenhuisverblijf na de geboorte steeds korter, maar de behoefte aan zorg neemt daarom zeker niet af. Na jullie thuiskomst kom ik binnen de 24 uur bij jullie langs op huisbezoek en dit dagelijks tot dag 5 na de geboorte. Er wordt ruim de tijd genomen voor een medische controle van zowel mama als baby. Bij de mama kijk ik onder andere naar het bloedverlies, positie van de baarmoeder, bloeddruk, eventuele hechting, wonde van een keizersnede en bespreken we hoe het vlot met de voeding. Bij de baby controleer ik onder andere het naveltje, het gewicht, het plas- en stoelgangspatroon en bekijk ik eveneens hoe vlot de baby drinkt. Tussen de 72 en 96 uur wordt er ook de Guthrie test afgenomen, een bloedafname bij de baby waarbij metabole stoornissen worden opgespoord.

Daarnaast bied ik een luisterend oor aan en wordt er voldoende aandacht besteed aan het bieden van antwoorden op al je vragen en bezorgdheden.

Huisbezoeken

je hebt recht op een groot aantal vroedvrouwbezoeken die volledig worden betaald door je mutualiteit.

  • Dagelijkse huisbezoeken de eerste 5 dagen opeenvolgend na de geboorte, ook in het weekend en op feestdagen
  • 6 huisbezoeken na dag 5 af te spreken naar jouw wens
  • 3 extra huisbezoeken indien er bijkomende nood is
  • Onbeperkt op medisch voorschrift indien de behandelende arts het nodig acht
Kraamperiode - baby op weegschaal

Intake

Indien je geen opvolging door de vroedvrouw wenst tijdens de zwangerschap, kan je de opvolging ook starten na de geboorte van je kindje. Het zou echter praktisch en fijn zijn om tijdens de zwangerschap al kennis te maken zodat we elkaar kunnen leren kennen en het dossier kan opgemaakt worden. Zo kunnen we ook je noden en verwachtingen bespreken over de verdere opvolging en kunnen we wanneer je kindje geboren is, ons volledig toeleggen op de postnatale zorg.

Voor de dossieropmaak wordt een éénmalige kost aangerekend. Voor meer informatie, zie tarieven.

Wanneer contact opnemen?

Kraamperiode - baby en kindje

Wanneer je bevallen bent, mag je me een seintje geven zodat ik weet dat je kleine wonder geboren is. Zodra je weet wanneer je naar huis gaat, laat dit dan zeker ook weten zodat we het eerste huisbezoek kunnen inplannen.